Methodieken
Hoe helpen wij?
In de Merode gebruiken we heel wat verschillende manieren en methodieken om tot goede hulpverlening te komen.
Onze medewerkers worden daarom voortdurend ondersteund, bijgeschoold en getraind.
Hieronder sommen we een aantal van die methodieken op. Die opsomming is niet volledig. Ze wil je een beeld geven van hoe wij werken.
hulpverleningsgesprekken
Een van de belangrijkste manieren om mensen te helpen is naar hen te luisteren en met hen te praten. Door samen de dingen te bespreken komen we tot oplossingen.
samen dingen doen
Naast samen praten is samen doen minstens even belangrijk. Om dingen te veranderen moet je dingen doen. Waar nodig en mogelijk steken we samen de handen uit de mouwen.
oplossingsgericht werken: gedeelde analyse en gedeelde doelen
We geloven niet in hulpverleners die het in de plaats van de cliënt oplossen. We geloven in hulpverlening waarbij we samen duidelijk krijgen wat het probleem is en wat een goede oplossing is. We begeleiden de cliënten in het gericht werken aan hun oplossing.
beeldcoaching
Sommige dingen worden duidelijker als je ze ziet. Als je jezelf bezig ziet met je kind, ontdek je zelf wat werkt en wat niet. Dat doen we in onze beeldcoaching.
triple-P
We gebruiken (elementen uit) deze algemeen erkende aanpak om je sterker te maken als ouder-opvoeder.
kraamzorg (enkel bij verblijf)
De eerste weken na de geboorte zijn erg belangrijk. We voorzien een begeleidster die je de eerste 6 weken met raad en daad bijstaat, zowel over de grote vragen als over de kleine dingen.
krachten-klachten
We zetten samen met de cliënt op een rijtje wat allemaal nog wel goed gaat. Daarnaast steken we onze kop niet in het zand voor de dingen waar nog aan moet gewerkt worden.
duplo’s
Sommige dingen worden duidelijker als je ze ziet. Aan de hand van duplo-poppetjes maken we samen de relaties tussen de cliënt en haar/zijn omgeving zichtbaar.
hink-stap-sprong
Op een begrijpbare manier geven we ouders informatie over de ontwikkelingsfase en de noden van hun kind(eren).
spelbegeleiding
Spelen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. We leren ouders door gepast spel de ontwikkeling van hun kind te stimuleren. We zoeken samen uit hoe je daar als ouder zelf ook deugd van kan hebben.
groepsactiviteiten (enkel bij verblijf)
In groep dingen doen toont hoe anderen omgaan met bepaalde situaties. Bovendien biedt het de mogelijkheid om samen leuke dingen te doen en te leren omgaan met vrije tijd.
vorming
Vele dingen die we niet weten kunnen we leren. Zo worden kennis en informatie aangevuld en vastgehouden. Dat doen we zowel individueel als in groep.