Visie op hulpverlening
Hoe zien wij hulpverlening?
Wij geloven dat hulpverlening staat of valt met de samenwerking op basis van wederzijds respect tussen de cliënt en de hulpverlener. Een goede samenwerkingsrelatie tussen beiden vormt het fundament dat het effect van de verdere hulpverlening mee bepaalt. Die samenwerking veronderstelt inzet van beide partijen om tot samenwerking in functie van die hulpverlening te komen.
De cliënt kiest of hij zich al dan niet wil inzetten om tot een wederzijds respectvolle samenwerking te komen.
Vanuit samenwerking op basis van wederzijds respect en een duidelijke mens- en cliëntvisie willen we voor elke cliënt onze opdracht vervullen. Deze opdracht vertaalt zich in 6 algemene begeleidingsdoelen die voor elke cliënt op maat aangepast worden in individuele specifieke begeleidingsdoelen.
In ons hulpverleningsproces gaan we uit van verschillende fases:
- aanmeldingfase
- intakefase
- startfase
- begeleidingsfase
- eindfase
Elk van deze fases heeft zijn eigen duur, doelstellingen en kenmerken. Het is goed om ons bewust te zijn dat we niet het hele hulpverleningsproces in een stap moeten afleggen. We doen telkens wat op dat moment nodig is: in een startfase bouwen we een werkrelatie op en bekijken we samen wat er in de hulpverlening aan bod moet komen. In een eindfase bouwen de werkrelatie af en nemen we geen nieuwe doelstellingen meer op.
We doen onze hulpverlening in stapjes
- analyse: “Waar staan we?”, “Wat is er aan de hand?”, “Wat gaat goed?”, “Wat is het probleem?”
- doelen: “Hoe zouden we het willen?”, “Wat willen we bereiken?”; “Waar willen we naartoe?”
- middelen: “Hoe pakken we het aan?”, “Op welke manier gaan we ons doel bereiken?”, “Hoe gaan we daar geraken?”
- uitvoering: “We voeren onze afgesproken aanpak uit.”
- evaluatie: “Hebben we nu wat we wilden?”, “Hebben we ons doel bereikt?”, “Zijn we waar we wilden zijn?”. Zo niet: “Hebben we gedaan wat we afgesproken hadden?”, “Was het gekozen middel wel goed?, “Klopte ons doel?”, “Was onze analyse juist?”, enz.)
Deze verschillende processtappen worden best in de juiste volgorde genomen. Ze durven wel eens door elkaar lopen. Vanuit evaluatie komen we bvb. tot nieuwe (analyse-)inzichten.
Deze verschillende fases en stappen zijn het bindmiddel van de inhoud van onze hulpverlening.
Het is erg belangrijk dat al deze elementen op elkaar afgestemd zijn. Ze moeten de cliënt volgen in zijn eigen hulpverleningsproces.
Meer over onze visie op hulpverlening vind je hier .