Mobiele gezinswerking
Vanaf 11/12 is aanmelden voor CIG De Merode terug mogelijk door het indicatiestellingsformulier samen met de cliënt in te vullen en te versturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Wie kan er bij ons terecht?
De mobiele gezinswerking begeleidt gezinnen uit het arrondissement Turnhout. We werken vooral met gezinnen waarbij de ontwikkelingskansen, het welbevinden of de veiligheid van baby’s, peuters en kleuters bedreigd zijn door risicofactoren bij de ouders of bij het kind. Deze risico’s zijn onder andere:
- de jonge leeftijd en beperkte levenservaring van de (tiener)ouder(s)
- psycho-sociale problemen van de ouder(s)
- armoede, werkloosheid, beperkte opleiding of werkonbekwaamheid
- ontbreken van een steunend netwerk
- de kwetsbaarheid van ouders en baby in de periode voor en na de geboorte
- zwakbegaafdheid van de ouder(s)
- een afwijkende ontwikkeling van het kind
Het gezin kan zelfstandig wonen. Het aanbod van één begeleidingscontact per week aan huis is nodig en voldoende om samen aan de problemen te werken.
Hoe aanmelden?
Vanaf 3/08/2020 sluiten we de wachtlijst voor contextbegeleiding.
Dit wil concreet zeggen dat er geen aanmeldingen meer kunnen gebeuren.
Zoals eerder gecommuniceerd schakelden we in april 2020 over naar een nieuw instroomsysteem.
We worden echter al snel geconfronteerd met meer begeleidingsvragen dan het beschikbare aanbod, waardoor de wachttijd van een jaar al overschreden wordt. Daarom onze beslissing om de wachtlijst te sluiten.
Het is een schrijnende vaststelling dat we deze aanmeldingsstop al zo snel terug moeten doorvoeren.
We zullen deze problematiek dan ook opnieuw signaleren aan de bevoegde overheid.
Ondertussen blijven we inzetten op actief wachtlijstbeheer waarbij we met de aanmelder zoeken welke stappen er al kunnen worden gezet.
Vanaf 11/12/2020 is aanmelden voor CIG De Merode terug mogelijk.
Jammer genoeg is er op dit moment niet voldoende perspectief om de wachtlijsten van de andere organisaties terug op te stellen. Half april 2021 communiceren we terug over de wachtlijst en eventuele heropstart van aanmeldingen voor de overige diensten.
Lien Hendrickx - De Waaiburg
Janne Hoeyberghs - Ter Loke
Lieve Michielsen - CIG De Merode
Eline Vanballenberghe - Cirkant
Hoe werken we?
Een vaste begeleidster komt elke week in het gezin. Na een periode van kennismaking maakt de begeleider met de gezinsleden een plan op. Hierin staat op welke domeinen er de volgende periode wordt gewerkt. We zoeken een goed evenwicht tussen samen praten, samen denken en samen doen. We werken samen met andere diensten die ook bij de kinderen of ouders betrokken zijn. Regelmatig kijken we hoever we staan en wat de volgende stappen kunnen zijn. Zo houdt het gezin het stuur in handen.