Welke gezinnen kunnen door de Mobiele Gezinswerking begeleid worden?
De Mobiele Gezinswerking begeleidt gezinnen uit het arrondissement Turnhout. We werken met gezinnen waarbij de ontwikkelingskansen, het welbevinden of de veiligheid van baby’s, peuters en kleuters bedreigd zijn door risicofactoren bij de ouders of bij het kind. Deze risico’s zijn onder andere.
- de jonge leeftijd en beperkte levenservaring van de (tiener)ouder(s)
- psycho-sociale problemen van de ouder(s)
- armoede, werkloosheid, beperkte opleiding of werkonbekwaamheid
- ontbreken van een steunend netwerk
- de kwetsbaarheid van ouders en baby in de periode voor en na de geboorte
- zwakbegaafdheid van de ouder(s)
- een afwijkende ontwikkeling van het kind
Het aanbod van een breedsporige contextbegeleiding (BCB)
BCB biedt regelmatige contacten (gemiddeld wekelijks) voor een langere periode aan huis. BCB is aangewezen wanneer er schade dreigt voor de ontwikkeling van de kind(eren) en het samenleven in het gezin onder spanning komt te staan als er niet integraal / op meerdere domeinen wordt gewerkt. Het impact van ambulant werken door het voorveld is ontoereikend. Problemen zijn vaak complex en vragen meestal om een aanklampende aanpak. Ouders hebben regelmatigere en langerdurende ondersteuning nodig om de gepaste ouderschapsvoorwaarden op verschillende domeinen te realiseren (pedagogisch, huisvesting, financiën, administratie, partnerschap, gedeeld ouderschap, persoonlijke contextwerking enz).
Het werken aan huis biedt de mogelijkheid om met alle gezinsleden te werken, om te praten én samen te handelen in de leefsituatie van het gezin. Er kan gefocust worden op welzijn én veiligheid en het ontwikkelen van krachten en vaardigheden gebruik makend van de visie en methodieken van o.a. Signs Of Safety en Family Finding en dit in samenwerking met de persoonlijke context rond het gezin.
De contextbegeleider kan een regiefunctie opnemen rond veiligheid bij betrokkenheid van verschillende professionele diensten waardoor de onderlinge samenwerking en de samenwerking met het gezin wordt versterkt.
Een vraag voor Mobiele Gezinswerking (MGW)?
Beste vraagsteller,
Neem even de tijd om dit te lezen.
Wat als?
- We van “AANMELD- EN AANBODDENKEN” EN “NAMEDROPPEN op wachtlijsten” NAAR SAMEN DOEN gaan en samen evolueren naar een vraaggerichte hulpverlening waarin zorg op maat centraal staat. Ook tijdens het wachten.
Wat als?
- We VAN HET KASTJE NAAR DE MUUR RICHTING CONTINUÏTEIT EN TOEGANKELIJKHEID bewegen, waarin we een gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen en samen de mazen van het net dichten.
Wat als?
- We VAN VERSNIPPERING NAAR 1 JEUGDHULP OP MAAT evolueren. Waarbij leren van elkaar, samen doen en sterke partnerschappen centraal staan.
Wat als?
- We EERDERE, betere EN juistere JEUGDHULP samen kunnen realiseren? Waarbij we gaan voor de MINST INGRIJPENDE HULP, ZO LANG ALS ÉCHT NODIG, ZO KORT ALS KAN.
Wat als?
- We mogen hopen dat dit alles een GUNSTIG EFFECT heeft op wachttijden en beleidskeuzes!
Word jij hier ook warm van?
Doorheen het voorbije anderhalf jaar informeerden we jullie via de website telkens over de stand van zaken van de wachtlijst, maar ook over de ontwikkelingen waarmee we bezig waren. Vandaag de dag krijgen deze ontwikkelingen echt vorm èn naam.
Op 7 juni 2022 is Jeugdvraag Op Maat (JOM) gelanceerd. Wat verandert er nu concreet!
Voor Jeugdhulpvragen in de Kempen kan je vanaf nu terecht op 1 nummer: 014 14 04 49
De momenten waarop JOM bereikbaar is:
-
- maandag tussen 13u en 16u
- dinsdag tussen 17u en 20u
- woensdag, donderdag en vrijdag tussen 9u en 12u
Nu komt de vraag misschien, hoe kan ik aanmelden voor?
-
- Contextbegeleiding
- Dagbegeleiding
- Positieve heroriëntering
- Trefplaats
Zoals je hierboven kunt lezen willen we weg van het aanmelden voor een module. Een gezin is niet in een module te passen. We willen het graag anders aanpakken. We willen oprecht luisteren naar de vraag, samen nadenken, maar ook ‘doen’ indien nodig. Dit maakt dat als je een jeugdhulpvraag hebt, een JOM- collega graag met jou en/of het gezin op pad gaat om te zoeken naar wat er nodig is. Dit start steeds met oprecht luisteren! Het aanbod blijft bestaan en als een gezin dit nodig heeft, zal het zo snel als mogelijk geïnstalleerd worden. Wachttijden zullen jammer genoeg ook blijven bestaan. Maar we geloven heel sterk in de kracht om SAMEN aan de slag te gaan tijdens de wachttijd zodat gezinnen niet in de kou staan!
DUS
Heb jij een jeugdhulpvraag: bel naar JOM!