Dit betekent dat iedereen, iedere ouder, iedere jongere of ieder kind recht heeft op respect, aandacht en ondersteuning. Je begeleider wil samen met jou en je gezin op zoek gaan naar antwoorden op jullie vragen. Hierbij wil de begeleider ook aandacht hebben voor jou als persoon. We gaan samen zoeken naar wie of wat jou kan helpen.
Vanaf 12 jaar mag je hier zelf mee over beslissen, tenzij je onder toezicht staat van een jeugdrechter.
Wanneer een hulpverlener of je ouders vinden dat je toch niet genoeg kan inschatten wat goed voor je is, bespreken ze dit samen met jou.
Wanneer je jonger bent dan 12 jaar willen we ook wel luisteren naar jouw mening.
Je gezin is belangrijk voor je. Wanneer er problemen zijn in je gezin, hebben je ouders recht op hulp om je zo goed mogelijk op te voeden.
Soms gebeurt het dat je even niet kunt wonen bij je ouders. Dan worden er samen met jou en je ouders, je begeleider en soms ook de jeugdrechter, afspraken gemaakt over bezoeken en contact met je gezin.
Je hebt recht op contact met je gezin en informatie over je gezin.
Hoe jong je ook bent, je mag altijd vertellen wat je denkt.
Hoe vind jij de begeleiding? En wat vind jij belangrijk in de begeleiding?
Je begeleider moet van bij het begin vertellen hoe die je zal helpen. Die moet je een eerlijk antwoord geven en vertellen wat er zal gebeuren als je geen hulp meer wil. De informatie moet zo verteld worden dat je het begrijpt. Als de begeleider dit niet kan, dan moet iemand anders zorgen voor een vertaling of een verduidelijking.
Ouders zorgen voor hun kinderen. Daarom zal jullie begeleider zowel aan de ouders én de kinderen vertellen wat er zal gebeuren om jullie te helpen.
Heb je iets verteld aan je begeleider waarvan je niet wil dat je ouders het weten, dan zal de begeleider samen met jou bekijken wat ermee moet gebeuren. Als je begeleider vindt dat je in gevaar bent, zal de begeleider altijd contact opnemen met de consulent. We vinden het ook belangrijk dat we iedereen zo goed mogelijk informeren over wat er gezegd wordt of is afgesproken.
Een vertrouwenspersoon is een volwassene die je vertrouwt en die jou kan steunen. Jij kunt deze vertrouwenspersoon zelf kiezen. De vertrouwenspersoon kan met je meegaan naar belangrijke besprekingen over je begeleiding.
Deze persoon:
Je begeleider zal je meer vertellen hierover. Als je kiest voor een vertrouwenspersoon zullen we de gegevens van deze persoon noteren.
Je vertrouwenspersoon:
We herinneren je regelmatig opnieuw over dit recht, zoals bij grote besprekingen. We willen hier bewust mee omgaan.
Je hebt recht op een dossier. Ook voor jou en je gezin wordt een dossier aangemaakt. Dit dossier bevat verslagen van gesprekken die we met jou en je gezin voeren, maar ook verslagen van de contacten die er met je school, de consulent of anderen geweest zijn. Verder bevat het dossier het handelingsplan en het evolutieverslag. Er komen dus heel wat zaken in die over jou en je gezin gaan. Het dossier wordt door je begeleider zorgvuldig en veilig bewaard en bijgehouden.
Je ouders, je begeleider en/of je vertrouwenspersoon mogen je dossier raadplegen. Ben je 12 jaar, dan mag je zelf ook je dossier inkijken.
Vanaf het moment dat je dit gevraagd hebt, moeten wij ervoor zorgen dat dit binnen de 15 dagen kan gebeuren. Bij de inzage van je dossier zal je steeds toelichting krijgen van je begeleider.
Je hebt toegang tot de meeste gegevens in je dossier. Er zijn echter enkele uitzonderingen die je niet mag lezen:
Ook andere personen zoals je ouders, andere mensen waarmee je samenwoont en andere opvoedingsverantwoordelijken mogen je dossier inkijken. Jij mag dit weigeren. Dan moet je wel duidelijk kunnen zeggen waarom je dit niet wil.
Je mag je dossier aanvullen. Dit wil zeggen dat je aan je begeleider kan vragen om documenten toe te voegen aan je dossier (bvb. een schoolrapport, …). Ook mag je je verhaal doen over de dingen die in je dossier staan. Dit komt dan mee in je dossier, zonder dat de oorspronkelijke versie aangepast moet worden.
Je mag ook een kopie van je dossier vragen, zoals bijvoorbeeld een kopie van het handelingsplan. Deze kopie is wel heel persoonlijk en mag je enkel gebruiken voor je begeleiding.
Je dossier wordt tot vijf jaar na je meerderjarigheid bijgehouden in het archief. Nadien wordt het op een veilige manier vernietigd.
Wanneer een dokter, psychiater of een hulpverlener (iemand die gespecialiseerd is in gezondheidsproblemen) over je gezondheid schrijft of vertelt, dan moet dit apart gehouden worden in een apart mapje of gemerkt worden met een gekleurde sticker,... Dit mag eigenlijk enkel door je ouders bekeken worden. Als je dit zelf wil zien, moet je dit vragen aan de arts die het verslag heeft geschreven.
Je mag altijd gewoon jezelf zijn. Je mag je eigen ideeën hebben over de wereld, over de mensen en over godsdienst. Soms heb je ook nood aan een plekje alleen voor jezelf. Dan wil je niet gestoord worden. Je begeleider moet hiervoor respect hebben! Niemand mag in principe je dagboek, brieven, sms’jes of mails lezen zonder jouw toestemming.
Privacy betekent ook dat informatie over jou en je gezin niet zomaar aan om het even wie verteld mag worden. Als je begeleider met andere diensten of personen contact wil opnemen, zal de begeleider dit altijd met jullie bespreken.
Verblijf je in een afdeling van jeugdzorg Ter Loke, dan heb je recht op zakgeld. Hoeveel dat is, hangt af van je leeftijd.
Oudere kinderen krijgen meer zakgeld dan jongere kinderen.
Je begeleider of (pleeg)ouders mogen je nooit op een gemene manier behandelen of straffen. Heb je iets ergs gedaan, dan zal je natuurlijk zwaarder gestraft worden dan wanneer je maar een klein beetje stout was.
Als je mensen pijn doet of expres dingen kapot maakt, kan het bijvoorbeeld zijn dat je een tijdje naar je kamer moet.
Krijg je enkel contextbegeleiding, dan kijkt je begeleider er op toe dat je goed behandeld wordt door je ouders.